Społeczna świadomość na temat niekorzystnego działania na organizm ludzki diety bogatej w cukier, stale rośnie. Niestety ilość jednostek chorobowych oraz coraz młodsze społeczeństwo zapadające na schorzenia, których winą obarcza się spożywanie w nadmiarze cukrów prostych, również się zwiększa. W słodkich posiłkach jest coś pierwotnego (kojarzy się z pierwszym smakiem mleka matki) oraz sensorycznego – jest atrakcyjne, pięknie pachnie i smacznie wygląda. Potrzeba zatem niezwykle silnej woli oraz jeszcze większej świadomości, aby uwolnić się od słodkości, na poczet zdrowia. Poniższy artykuł zaznacza wieloaspektowe podejście do cukru, jako bardzo powszechnego składnika, codziennej diety ogółu społeczeństwa, poddając pod zastanowienie problem jego nadmiernego spożycia.
Liczne teorie podkreślają lub obalają ważność odpowiedniego łączenia składników odżywczych w ramach jednego posiłku. Istnieją różne badania wskazujące, na różne wnioski takie jak:
W myśl zasady trawienia poszczególnych składników, okazuje się, że „czekadełko” w restauracji w postaci zielonej sałaty, zamiast pieczywa, może mieć duże znaczenie. Błonnik zawarty w warzywach sprawia, że węglowodany trawione są wolniej, co oznacza, że po ich spożyciu, nie ma nagłego i mocnego wyrzutu glukozy, a w efekcie również insuliny. Warta uwagi jest wskazówka, aby nie łączyć cukru z białkami i węglowodanami złożonymi, bowiem może on blokować wydzielanie soków żołądkowych. Węglowodany proste jedzone osobno, szybko przechodzą przez żołądek do jelita cienkiego, gdzie następuje ich wchłanianie. Natomiast łączone z innymi składnikami pożywienia, zatrzymują się na pewien czas w żołądku. Podczas gdy kwasy żołądkowe zajmują się trawieniem białka zwierzęcego, dodatek cukru powoduje szybką fermentację. Składniki zostają rozłożone na dwutlenek węgla, kwas octowy, alkohol i wodę. Wszystkie te substancje, oprócz wody, są truciznami. W prawidłowym procesie trawienia białka rozkładane są na aminokwasy, które są wykorzystywanymi substancjami odżywczymi, natomiast białka wymieszane z cukrem, zalegają i gniją.
Jeśli biały cukier jest uważany za składnik negatywnie wpływający na organizm człowieka, to należy znaleźć sposób jak go zastąpić. Na rynku dostępna jest szeroka gama słodzików, ale czy na pewno są one zdrową alternatywą? Zwróćmy uwagę na dwa z nich:
Doskonale znany jest proces powstawania alkoholu, który wynika z połączenia drożdży i cukru. Powszechnie też wiadomo, że aby drożdże „pracowały” potrzebują cukru. Sytuacja ma się bardzo podobnie w organizmie człowieka, w którym kluczową rolę odgrywają bakterie jelitowe. W naturalny sposób podczas metabolizowania wielu związków w jelitach wytwarzają się śladowe ilości etanolu, jednak w zbyt niskim stężeniu, aby wywoływać widoczny efekt w zachowaniu człowieka. Natomiast w momencie zaburzenia flory jelitowej oraz przerostu grzybów i drożdży w organizmie (głównie Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces boulardii; Candida albicans; Candida kefyr; Klebsiella pneumoniae; Enterococcus faecium), w połączeniu z dietą wysokowęglowodanową, bogatą w cukry proste, możemy spotkać się z zespołem fermentacji jelitowej (autobrowar). To rzadkie schorzenie przejawia się oznakami upojenia alkoholowego, mimo braku spożycia trunków z procentami. Wspominane mikroorganizmy wykorzystują szlaki fermentacji kwasu mlekowego do wytworzenia alkoholu etylowego, który w efekcie końcowym wchłaniany jest w jelicie cienkim, co powoduje wzrost stężenia alkoholu we krwi, mimo braku zewnętrznego podania.
Probiotyki wspierające prawidłową mikroflorę jelitową:
Dieta i styl życia wpływają na kondycję organów wewnętrznych. Do dziś panuje jeszcze mylne przekonanie, że stłuszczenie wątroby wynika z nadmiaru tłuszczu w diecie. Tymczasem wątroba wykorzystuje cukier - fruktozę do produkcji tłuszczu. Zbyt duża ilość rafinowanego cukru i syropu kukurydzianego w diecie, powoduje gromadzenie się tłuszczu, co może prowadzić do uszkodzeń wątroby. Fruktoza omija etap kontrolny szlaku metabolicznego typowy dla glukozy, co pozwala na pobudzenie szlaków, prowadzących do nasilenia produkcji wolnych kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, w całości odkładających się w wątrobie. Obciążona wątroba nie jest w stanie zregenerować się sama. Można jej pomóc przeprowadzając oczyszczanie tego organu.
(czytaj więcej: https://narine.pl/jak_oczyscic_watrobe_domowymi_sposobami,0,22 ).
Cukier (glukoza) powszechnie uznaje się za główne źródło energii, dlatego łaknienie na cukier można tłumaczyć jej spadkiem. To tylko jedna z tez, bowiem współcześnie szuka się różnych tłumaczeń zwiększonego łaknienia na słodkości. Sprowadzanie nadmiaru cukru w diecie do uzależnienia, wydaje się być zbyt powierzchownym stwierdzeniem.
Dlatego wzmożone łaknienie na słodycze, to działanie wielu czynników, którym warto przyjrzeć się indywidualnie.
Artykuł podkreśla jak z pozoru prosty temat cukru, staje się wyzwaniem w dzisiejszym świecie. Świadomość jego wpływu nie powinna dotyczyć tylko rodziców czy ogółu społeczeństwa, ale powinna też objąć korporacje, skutecznie promujące kampanie reklamowe, działające na zmysły konsumenta, aby w rzeczywistości jednak generować jedynie zysk.
Źródła:
1Stopień przetworzenia żywności ma wpływ na spożycie cukru w rodzinach z dziećmi w wieku przedszkolnym, Rahbika Ashraf, Alison M. Duncan,Gerarda Darlington, Andrea C. Buchholz, Jess Haines, David WL Ma, 2023 r.
„Cukry i alkohole” Sławomir Kasperczyk, Alina Ostałowska
dr David Flores, Tecnológico de Monterrey; Doktor Martin Reimann, Uniwersytet w Arizonie; Raquel Castaño, PhD i Alberto Lopez, PhD, Tecnológico de Monterrey; Journal of Experimental Psychology: Applied , publikacja internetowa 7 lutego 2019 r
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, Maksa Bayarda 1, Jim Holt , Dzielnice Eileen
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_fermentacji_jelitowej
Słodkie dylematy. Charakterystyka wybranych cukrów i słodzików, Aleksandra Kujałowicz
Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi? Aneta Koszowska ,Anna Dittfeld, Justyna Nowak , Anna Brończyk-Puzoń, Katarzyna Gwizdek, Jacek Bucior, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska