Historia Matsun Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2

góry

Historia Matsun Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2

Levon Akopovich Erzinkyan przez 20 lat badał i oznaczał szczepy bakterii w pasmach górskich Armenii. Najbardziej obiecującym materiałem okazał się szczep Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2, który znajdował się wyłącznie w jednym paśmie górskim. Szczep ten zawiera naturalny bukiet bakterii, które żyją ze sobą w symbiozie już od 5 tys. lat. W jego skład wchodzi aż 19 szczepów probiotycznych.

Matzoon lub Matsoni (Matsun) to rodzaj armeńskiego, sfermentowanego napoju mlecznego, podobnego do jogurtu. Wytwarza się go głównie z mleka krowiego, rzadziej z owczego, koziego czy bawolego, a czasem z mieszanki kilku rodzajów mleka. Uważany jest za żywność funkcjonalną. Wspiera leczenie chorób układu pokarmowego, wątroby, a nawet można go używać miejscowo jako kompresy na problemy skórne. Matsun jest uważany w Armenii za najlepsze lekarstwo przywracające florę jelitową. Usuwa negatywne bakterie żyjące w jelitach i zwiększa apetyt. Tworzy niekorzystne środowisko do rozwoju grzybów i pasożytów. A o jego skuteczności świadczy tradycja sięgająca czasów średniowiecznych. 

Matsun można przygotować samodzielnie w domu, przy użyciu starterów jogurtu Matsun lub spożywać jako suplement w kapsułkach.


Właściwości Lactobacterium mazuni "Karine" Str. 2:

- utrzymuje i reguluje fizjologiczną równowagę mikroflory jelitowej

- dostarcza witaminy A, B i D, a także białka, aminokwasy i niektóre minerały, np. magnez, fosfor i wapń. 

- ogranicza tworzenie się gazów, eliminuje zaparcia, poprawia perystaltykę jelit;

- normalizuje metabolizm, oczyszcza wątrobę;

-wzmacnia tkankę kostną, zmniejsza prawdopodobieństwo próchnicy, osteoporozy;

- stymuluje produkcję interferonu i aktywność makrofagów — komórek ochronnych;

- poprawia krążenie krwi poprzez zwiększenie napięcia naczyń krwionośnych;

- stabilizuje czynność wątroby, nerek;

- uspokaja nerwy, zwalcza bezsenność, pomaga radzić sobie ze stresem;

- utrzymuje ostrość wzroku;

- usuwa toksyny, „zły” cholesterol, rozpuszcza płytki nazębne, zwiększa witalność;

- poprawia stan włosów, wzmacnia paznokcie, sprzyja regeneracji skóry.

mleko

Copyrights © by Vitaway LLC, Vardanansts str., lane 2, bldg. 4/39, 0010, Armenia

Ukazane treści mają charakter informacyjny, nie zastępują kuracji lekarskich. Mogą być wykorzystywane przez użytkowników wyłącznie na własną odpowiedzialność. Zalecamy konsultacje z lekarzem.