Historia Matsun Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2

góry

Historia Matsun Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2
Levon Akopovich Erzinkyan przez dwadzieścia lat przemierzał pasma górskie Armenii, zbierając, badając oraz oznaczając szczepy bakterii. Najbardziej fascynującym i mającym najlepsze właściwości zdrowotne dla człowieka okazał się szczep Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2, który znajdował się wyłącznie w jednym paśmie górskim. Szczep ten zawiera naturalny bukiet bakterii, które żyją ze sobą w symbiozie już od 5 tys. lat. W jego skład wchodzi aż 19 szczepów probiotycznych.

Matzoon lub Matsoni (Matsun) to rodzaj sfermentowanego napoju mlecznego, podobnego do jogurtu, który wywodzi się z Armenii. Jest wytwarzany głównie z mleka krowiego, ale również owczego, koziego czy bawolego, a nawet z mieszanki kilku rodzajów mleka. Używany jest nie tylko jako pożywienie, ale stosuje się go także w leczeniu różnych schorzeń takich jak choroby przewodu pokarmowego, choroby wątroby, a nawet jako kompresy na problemy skórne. Matsun był uważany w Armenii za najlepsze lekarstwo, które przywraca florę jelitową, usuwa negatywne bakterie żyjące w jelitach i zwiększa apetyt. Metody te były znane już w średniowieczu, o czym wspominają średniowieczni pisarze armeńscy. Matsun można zrobić samodzielnie w domu, przy użyciu starterów jogurtu Matsun lub spożywać jako suplement w kapsułkach. To szerokie działanie tego bukietu bakterii związane jest z robieniem flory w jelitach niekorzystnej dla grzybów i pasożytów.

Właściwości Lactobacterium mazuni "Karine" Str. 2:
- utrzymuje i reguluje fizjologiczną równowagę mikroflory jelitowej
- dostarcza witaminy A, B i D, a także białka, aminokwasy i niektóre minerały, np. magnez, fosfor i wapń. 
- ogranicza tworzenie się gazów, eliminuje zaparcia, poprawia perystaltykę jelit;
- normalizuje metabolizm, oczyszcza wątrobę;
- wzmacnia tkankę kostną, zmniejsza prawdopodobieństwo próchnicy, osteoporozy;
- stymuluje produkcję interferonu i aktywność makrofagów - komórek ochronnych;
- poprawia krążenie krwi poprzez zwiększenie napięcia naczyń krwionośnych;
- stabilizuje czynność wątroby, nerek;
- uspokaja nerwy, zwalcza bezsenność, pomaga radzić sobie ze stresem;
- utrzymuje ostrość wzroku;
- usuwa toksyny, „zły” cholesterol, rozpuszcza płytki nazębne, zwiększa witalność;
- poprawia stan włosów, wzmacnia paznokcie, sprzyja regeneracji skóry.
mleko

Copyrights © by Vitaway LLC, Vardanansts str., lane 2, bldg. 4/39, 0010, Armenia

Ukazane treści mają charakter informacyjny, nie zastępują kuracji lekarskich. Mogą być wykorzystywane przez użytkowników wyłącznie na własną odpowiedzialność. Zalecamy konsultacje z lekarzem.