ŻYWNOŚĆ KLASY PREMIUM

Dodano:2023-08-04

„Nasze substancje spożywcze muszą być lekarstwem, a nasze leki muszą być substancjami spożywczymi”
(Hipokrates)

Odżywianie jest istotną potrzebą człowieka, podobnie jak oddychanie. Obejmuje nie tylko faktyczne spożywanie pokarmu, ale także najbardziej złożone procesy jego trawienia, wchłaniania i przyswajania w organizmie.

Każda komórka, każda tkanka ciała to małe laboratorium, w którym nieustannie zachodzą określone reakcje chemiczne, syntetyzowane są niezbędne do życia składniki odżywcze. Jeśli choćby jednego pierwiastka chemicznego zabraknie do syntezy, wówczas cały łańcuch reakcji chemicznych zostanie przerwany, co może skutkować „awarią” pracy poszczególnych narządów i ich układów. Do normalnego życia absolutnie konieczne jest nie tylko regularne przyjmowanie makro- i mikroelementów (składników odżywczych), ale także ich prawidłowe proporcje. Faktem jest, że pierwiastki chemiczne nie są syntetyzowane w organizmie, ale pochodzą z zewnątrz: wraz z pożywieniem, powietrzem, przez skórę i błony śluzowe.

Produkty naturalne pod względem właściwości biologicznych, odżywczych i składu chemicznego są złożonymi mieszankami naturalnymi. Osobną grupę stanowią produkty będące źródłem biologicznie aktywnych składników - witamin i mikroelementów. Substancje biologicznie czynne obejmują również niezbędne aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fosfanidy i inne substancje tłuszczo-podobne. Owoce i warzywa to cenny kompleks tych składników odżywczych. Są najlepszym źródłem wszystkich witamin i pożytecznych mikroelementów potrzebnych organizmowi. Jedzenie owoców przyczynia się do szybszej realizacji wszystkich reakcji biochemicznych. Bez owoców człowiek nie będzie w stanie w pełni się rozwijać i rosnąć. Niestety, świeże owoce nie zawsze są dostępne.

Wyniki badań przeprowadzonych na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci wskazują na istotne zaburzenia w strukturze odżywiania różnych grup ludności na całym świecie. Niedobór mikroelementów występuje w organizmie z wielu przyczyn: pokarmowych (niezrównoważona dieta, głód itp.); z powodu różnych chorób, zarówno bezpośrednio związanych z upośledzeniem wchłaniania pierwiastków śladowych w przewodzie pokarmowym, jak i nie; z powodu obecności złych nawyków, takich jak palenie i alkohol, a także z powodu stresu emocjonalnego. Te przyczyny z reguły powodują niedobór witamin. Ponadto należy mieć na uwadze, że zapotrzebowanie na witaminy oraz szereg makro- i mikroelementów może znacznie wzrosnąć pod wpływem negatywnych czynników środowiskowych o charakterze fizycznym, chemicznym i biologicznym.

Zatem niedobór witamin obserwowany w dużych grupach populacji łączy się z niedostateczną podażą szeregu makro- i mikroelementów, co wiąże się nie tylko z ich niedoborem w dietach, ale także z udziałem witamin na różnych etapach ich wchłanianie i metabolizm. Profilaktyka tych schorzeń ma następujące główne kierunki: racjonalizacja żywienia, rozwój i stosowanie specjalistycznych produktów wzbogaconych w mikroelementy, stosowanie kompleksów multiwitaminowych i multiwitaminowo-polimineralnych, w tym biologicznie aktywnych suplementów diety będących źródłem tych mikroelementów. Witaminy, makro- i mikroelementy w ilościach odpowiadających fizjologicznym potrzebom organizmu w celu uzupełnienia ich niedostatecznego spożycia pożywieniem.

Natura dostarczyła nam obfitości pokarmów bogatych w minerały dla dobrego zdrowia. Niestety przy nowoczesnym przetwarzaniu żywność traci większość zawartych w niej składników odżywczych (w największym stopniu dotyczy to mikroelementów).

Jedną z nowoczesnych i najbardziej obiecujących metod przetwarzania produktów bez utraty ich naturalnych dobroczynnych właściwości jest metoda sublimacji lub liofilizacji, która znajduje szerokie zastosowanie również w produkcji farmaceutycznej. Jest to wysokiej jakości metoda suszenia - sublimacja próżniowa, inaczej nazywana jest liofilizacją lub sublimacją. Liofilizacja to suszenie tkanek i innych obiektów biologicznych w stanie zamrożonym pod próżnią. W tym przypadku woda jest usuwana z zamrożonych przedmiotów poprzez sublimację lodu, czyli przekształcenie go w parę, z pominięciem fazy ciekłej. Metoda liofilizacji umożliwia uzyskanie suchych tkanek, preparatów, produktów itp. Bez utraty ich integralności strukturalnej i aktywności biologicznej. Podczas liofilizacji większość białek nie ulega denaturacji i może być przechowywana przez długi czas. Po zwilżeniu żywność liofilizowana szybko odzyskuje swoje pierwotne właściwości. Liofilizację stosuje się, gdy konieczne jest długotrwałe przechowywanie i konserwacja różnych produktów pochodzenia biologicznego, uzyskanie suchego osocza krwi dawcy, suchych surowic i szczepionek, w przeszczepach narządów i tkanek, w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Liofilizacja jest jedną z obiecujących metod regeneracji wody z materiałów zawierających wilgoć w systemach podtrzymywania życia statku kosmicznego.

Liofilizacja jest kosztowną technologią, staje się opłacalna ekonomicznie przy produkcji drogich produktów, na przykład ekologicznych, przyjaznych dla środowiska jagód i owoców. Wcześniej w przemyśle spożywczym wykorzystywano go głównie do realizacji zamówień przemysłu militarnego, obronnego i kosmicznego właśnie ze względu na możliwość pozyskania produktów wysokiej jakości, które zresztą nie zajmowały dużo miejsca, były lekkie i mogły być przechowywane przez długi czas. Obecnie liofilizacja jest aktywnie wykorzystywana w biznesie. Okazało się, że jest popyt na przygotowanie produktów premium. Liofilizacja pozwala zaoszczędzić do 95% składników odżywczych, witamin, enzymów, substancji biologicznie czynnych. Jeśli produkty liofilizowane zostaną zalane wodą, zostaną przywrócone w ciągu 2-3 minut. Ważą kilkakrotnie mniej niż świeże, nie wymagają specjalnych warunków przechowywania i można je przechowywać przez 2-5 lat w temperaturze nie wyższej niż + 39 ° C.

Według ekspertów z duńskiej firmy NiroA / S (jednego z czołowych producentów urządzeń do liofilizacji) wielkość światowej produkcji liofilizowanej żywności to ok. 70 tys. Ton, z czego 40 tys. Ton to warzywa, 25 tys. Ton to mięso i produkty rybne oraz 5 tys. ton owoców i jagód. Globalny rynek produktów liofilizowanych rośnie w tempie około 3,5% rocznie.

Suszenie sublimacyjne próżniowe jest najpowszechniej stosowane w technologiach wytwarzania leków, enzymów, fermentów, ekstraktów ziołowych i innych przedmiotów, które muszą zapewnić zachowanie wszystkich użytecznych składników surowców w suchym produkcie przez długi czas. Liofilizacja produktu to jedna z najnowocześniejszych metod odwracalnej konserwacji mikroorganizmów i produktów biologicznych, która zapewnia najwyższej jakości suchy produkt oraz wysoką odzyskiwalność pałeczek kwasu mlekowego przy minimalnym czasie trwania procesu, a co za tym idzie minimalnych kosztach.

W produkcji żywności liofilizowanie próżniowe jest stosowane jako środek konserwujący poprzez zamrażanie świeżych produktów i usuwanie z nich płynów, co pozwala im prawie całkowicie zachować składniki odżywcze, pierwiastki śladowe, witaminy, a nawet ich pierwotną postać, naturalny smak, kolor i zapach przez długi czas. Artykuły spożywcze liofilizowane sprawiają, że nie jest konieczne stosowanie jakichkolwiek aromatów, konserwantów i barwników. Fakt ten jest niezwykły, ponieważ produkty, które przeszły liofilizację, są absolutnie odpowiednie do żywności dla niemowląt i dietetycznych. Jedną z najważniejszych zalet suszenia próżniowego produktów jest niski skurcz produktu wyjściowego, co pozwala uniknąć ich zniszczenie i szybkie przywrócenie liofilizowanych produktów suchych, które po wyschnięciu mają porowatą strukturę, poprzez dodanie wody.

Owoce, warzywa, nabiał, mięso, ryby, zboża i zupy, grzyby, przyprawy utrwala się metodą liofilizacji. Produkty liofilizatora próżniowego mają bardzo szerokie możliwości zastosowania zarówno jako gotowe produkty instant, jak i jako półprodukty do dalszego przetwórstwa przemysłowego w przemyśle cukierniczym, koncentratów spożywczych, mięsnym i mleczarskim, perfumeryjnym i innych.

Wysoka jakość i wartość biologiczna gotowych liofilizatów wynika z faktu, że przetwarzane mogą być tylko świeże surowce. Zużyte produkty nie są odporne na suszenie sublimacyjne. Zwykle bezpośrednio po liofilizacji sporządza się proszki z produktów, z których powstają kolejne wygodne w użyciu, użyteczne i naturalne produkty lecznicze i profilaktyczne: tabletki, kapsułki, bio-koktajle, herbaty, napoje w różnych roztworach kompozycyjnych.

Wchłanianie pierwiastków w przewodzie pokarmowym, gdy dostaną się do składu pożywienia, jest najważniejszą kwestią, która pozwala nam wiele zrozumieć w wymianie pierwiastków w organizmie. Wiadomo, że wchłanianie różnych pierwiastków jest bardzo różne.

Większość technologii stosowanych w przemyśle farmaceutycznym do wytwarzania preparatów w tabletkach nie pozwala na niezależny wpływ na czas i miejsce przyswajania substancji czynnej, gdyż zwykle preparat przemieszcza się w sposób ciągły w przewodzie pokarmowym wraz z bryłą pokarmową lub treściwą. Oznacza to, że opóźnienie czasu uwalniania substancji czynnej nieuchronnie przesuwa miejsce uwalniania w dół przewodu pokarmowego.

Obecnie istnieje wiele leków korygujących pojawiający się fizjologiczny niedobór witamin i minerałów. Większość z nich to kompleks różnych mikroelementów. Racjonalny wybór leku opiera się na kilku zasadach: 1. Lek musi zawierać niezbędne witaminy i minerały; 2. Zawartość mikroelementów powinna odpowiadać zalecanemu dziennemu spożyciu; 3. Składniki preparatu nie powinny mieć ze sobą niekorzystnych interakcji.

Wiadomo, że produkty liofilizowane mają dobrą rozpuszczalność, a po dodaniu do nich wody lub soli fizjologicznej można je łatwo przekształcić do pierwotnego stanu macierzystego. Z tego powodu asymilacja takich produktów zaczyna się już w jamie ustnej. Błona śluzowa jamy ustnej ma obfity dopływ krwi, dlatego substancje wchłaniane przez błonę śluzową szybko dostają się do prawego przedsionka przez żyłę szyjną wewnętrzną i żyłę główną górną.

Ważną rolę w adsorpcji substancji przez błonę śluzową odgrywa stale obecna w jamie ustnej ślina. Ze względu na obecność śliny substancje mogą zostać zniszczone bez dodatkowego działania mechanicznego (żucia). Należy zauważyć, że pH śliny, produktywność wydzielania gruczołów ślinowych oraz związane z wiekiem zmiany w tkankach jamy ustnej mają istotny wpływ na biodostępność substancji.

Ponownie, dzięki szybkiej rozpuszczalności liofilizatów, szybko wchłaniają się w przewodzie pokarmowym organizmu, co wyróżnia je korzystnie na tle suplementów diety otrzymywanych innymi metodami. Chociaż nie są uważane za substytuty żywności, stanowią uzupełnienie pożywienia i odgrywają bardzo ważną rolę w dostarczaniu organizmowi mikroelementów, witamin i innych niezbędnych substancji, które nie znajdują się w wymaganej ilości w spożywanej przez nas żywności. dostępne nam mikroelementy i witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach przez cały rok.

Narum stosuje to  metodą do suszenia bakterii probiotycznych takich jak Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine . Żywe bakterie zwykle nie żyją długo (od 5 do 7 dni), dzięki tej metodzie ich żywotność jest przedłużona. Probiotyki od wielu lat przyciągają uwagę badaczy. Są to niepatogenne i nietoksykogenne żywe mikroorganizmy pożyteczne dla człowieka, będące przedstawicielami grup ochronnych mikrobiocenozy osoby zdrowej, które przy systematycznym spożywaniu w żywności w postaci preparatów lub jako część produktów spożywczych, mają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez poprawę (optymalizację) składu i aktywności biologicznej, jego ochronnej mikroflory jelitowej.

Dilanyan E.K., Abrahamyan A.G., Kalenchyan T.G.

Copyrights © by Vitaway LLC, Vardanansts str., lane 2, bldg. 4/39, 0010, Armenia

Ukazane treści mają charakter informacyjny, nie zastępują kuracji lekarskich. Mogą być wykorzystywane przez użytkowników wyłącznie na własną odpowiedzialność. Zalecamy konsultacje z lekarzem.