Dysbakterioza, znana również jako dysbioza, to stan charakteryzujący się zaburzeniem równowagi mikroflory jelitowej. Coraz więcej czynników związanych z obecnym stylem życia sprawia, że brak homeostazy bakteryjnej jest bardzo często spotykany. Liczne badania wskazują istotny wpływ mikrobiomu jelitowego na zdrowie człowieka, podkreślając szczególne znaczenie w kontekście chorób metabolicznych, autoimmunologicznych, a nawet psychicznych.
Mechanizmy powstawania dysbakteriozy
Mikrobiota jelitowa to złożony ekosystem, składający się z bilionów mikroorganizmów, głównie bakterii, które współistnieją w symbiozie z organizmem gospodarza. Szacuje się że całkowity mikrobiom człowieka waży około 2 kg i to dzięki niemu istnieje organizm człowieka. Równowaga mikroorganizmów jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym układu immunologicznego oraz metabolicznego. Do czynników doprowadzających do dysbakteriozy zalicza się:
- dietę: posiłki składające się z tzw. „gotowców”, żywności przetworzonej, bogatej w kalorie oraz cukry proste zaburza pracę układu pokarmowego oraz sprawia że nie ma równowagi między mikroorganizmami. Ponadto to idealne środowisko dla rozwoju patogennych bakterii i pasożytów, które ograbiają organizm z mikroskładników;
- antybiotyki: niewłaściwe i nadmierne stosowanie antybiotyków prowadzi do zniszczenia korzystnych bakterii jelitowych. Szacuje się, że samoistne odbudowanie flory bakteryjnej po zastosowaniu antybiotyków do stanu sprzed leczenia może trwać nawet 4 lata. Nadmierna antybiotykoterapia prowadzi do wyjałowienia jelit, przerostu grzyba Candida albicans, który naturalnie bytuje w przewodzie pokarmowym, a w efekcie prowadzi do osłabienia odporności i większej podatności na infekcje;
- stres: przewlekły stres lub nagły wpływa na motorykę jelit i wydzielanie hormonów, co zaburza mikroflorę i diametralnie zmienia jej skład;
- choroby przewlekłe: schorzenia takie jak cukrzyca, choroby autoimmunologiczne czy otyłość stanowią o przewlekłym stanie zapalnym spowodowanym nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego są często powiązane z dysbakteriozą.
Objawy dysbakteriozy
Objawy dysbakteriozy mogą być różnorodne i obejmują zarówno dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i objawy ogólnoustrojowe. Do najczęstszych należą:
- biegunki lub zaparcia
- wzdęcia i uczucie pełności
- ból brzucha
- zmęczenie i ogólne osłabienie
- problemy skórne, takie jak trądzik czy egzema.
Coraz więcej badań sugeruje również związek między dysbakteriozą a zaburzeniami psychicznymi, takimi jak depresja i lęk, co podkreśla rolę osi jelitowo-mózgowej w zdrowiu psychicznym.
Skutki dysbakteriozy
Zaburzenia flory bakteryjnej jelit prowadzą do wielu schorzeń w różnych układach w organizmie człowieka. Niejednokrotnie na źródło chorób także psychicznych upatruje się właśnie w zaburzonej homeostazie mikrobiomu jelitowego, bowiem dysbakterioza rzutuje na funkcjonowanie całego organizmu doprowadzając do:
- problemów żołądkowo-jelitowych takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), nieszczelne jelito, choroba zapalnych jelit (IBD), choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
- zaburzeń metabolicznych takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, otyłość brzuszną, nadciśnienie, podwyższony poziom cukru we krwi i zaburzenia lipidowe;
- problemów immunologicznych tj: reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy czy celiakia, alergie i astma;
- zaburzeń psychicznych: depresja i lęk, zespół przewlekłego zmęczenia;
- problemów skórnych tj. trądzik i egzema;
- zaburzeń odporności, częste infekcje, przewlekłe stany zapalne doprowadzające do nowotworu.
Leczenie Dysbakteriozy
Leczenie dysbakteriozy skupia się na przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej. Kluczowym krokiem jest zmiana diety. Ważne jest spożywanie takich produktów, które nie zakwaszają organizmu (czytaj w artykule pod linkiem…). Posiłki warto wzbogacić o błonnik oraz produkty będące pożywką dla dobrych bakterii. Dodatkowo suplementacja probiotykami, pomoże w uzupełnieniu flory bakteryjnej o korzystne bakterie. Bakteria Narine oraz niepatogenna E. coli niszczą patogenne drobnoustroje, wzmacniają i uszczelniają barierę śluzową jelit, wspomagają przyswajanie witamin i minerałów. W zależności od indywidualnego przypadku i pojawiających się dolegliwości należy przyjmować produkty probiotyczne, aż do całkowitego ustania niepożądanych objawów. Koniecznie jest wyeliminowanie czynników destrukcyjnych, tylko wtedy suplementacja przyniesie zamierzony efekt.
Kuracja:
I Etap oczyszczanie
1 x Narum OFFToxic forte, 75 kapsułek,
1 x Narum Detox, 75 kapsułek,
3 x Matsun, 30 kapsułek.
Dawkowanie:
Narum OFFToxic forte:
- dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 2 razy dziennie po 1 kapsułce, min. 15 minut przed posiłkiem przez pierwsze 7 dni,
- 2 razy dziennie po 2 kapsułki, min. 15 minut przed posiłkiem przez kolejne 14 dni.
Narum Detox:
- dorośli i dzieci powyżej 12 lat: pierwsze 7 dni - 1 kapsułka 2 razy dziennie; po 7 dniach - 2x2 kapsułki (przez minimum 15 dni).
Matsun
- dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 2x2 kapsułki (przez 22 dni).
II Etap odbudowa flory bakteryjnej
5 x Narum Fast 200 mg, 30 kapsułek,
3 x Narum Forte 100 mg, 30 kapsułek,
1 x Narum Plus 150 mg, 30 kapsułek.
Dawkowanie i sposób użycia:
kapsułki przyjmujemy min. 15 minut przed posiłkiem, popijając wodą o temperaturze pokojowej:
- Narum Fast - 3 razy dziennie po 2 kapsułki do końca opakowań; następnie Narum Forte - 3 razy dziennie po 2 kapsułki do końca opakowań, następnie Narum Plus - 3 razy dziennie po 2 kapsułki.
Uwaga! w przypadku zaparć zmniejszyć dawkowanie Narum Forte do 1 kapsułki co 3 dni. W sytuacji unormowania wypróżnień, należy stopniowo zwiększać dawkę, obserwując swój organizm.
Kliknij w produkt i przejdź do zakupu: