Najnowsze wpisy

Żywność, która nas truje

Dodano:2024-05-17

Dieta jest jednym z głównych czynników wpływających na zdrowie i samopoczucie. Zwykle złe nawyki żywieniowe praktykowane latami sprawiają nawarstwienie się niekorzystnych substancji, które obciążają organy wewnętrzne na tyle, że zaczynają mieć one kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem, dając coraz więcej bolesnych objawów.

Zakwaszenie: czy naprawdę jest niebezpieczne dla organizmu?

Dodano:2024-04-23

Organizm ludzki to system wzajemnych zależności, na które w dużej mierze wpływają czynniki zewnętrzne. Ich szkodliwe działanie jest niwelowane przez szereg własnych mechanizmów obronnych, które mogą zawodzić w momencie wieloaspektowych zaniedbań, takich jak przewlekłe zakwaszenie organizmu.

Szczepić się, czy nie szczepić się ? Podejmij decyzję świadomie

Dodano:2024-04-11

Artykuł omawia mechanizm działania szczepionek oraz zawartość szczepionek. Zawiera informacje na temat metali ciężkich w szczepionkach, jak organizm radzi sobie z wirusem oraz jakie czynniki mogą wpływać na osłabienie układu odpornościowego. Wskazuje również na znaczenie zdrowego stylu życia, diety i probiotyków w utrzymaniu odporności organizmu.

6 zasad, dzięki którym pozbędziesz się zaparć

Dodano:2024-04-03

Statystyki podają, że na zaparcia cierpi około 14% Polaków. Przyczyny tej dolegliwości mają różne podłoże. Natomiast bez względu na to, czy występują sporadycznie, czy przewlekle nie powinno się ich bagatelizować i koniecznie zlokalizować źródło problemu, aby uniknąć poważnych konsekwencji, jakimi może okazać się rak jelita grubego.

Nadkwasota – palący problem żołądka

Dodano:2024-03-19

Żołądek jest wyjątkowym organem, w którym panuje najniższe pH w organizmie. Działający sprawnie, ma kwaśny odczyn w zakresie 1,5 – 2,5 pH. Problem pojawia się, kiedy jest zakwaszony, czyli pH spada poniżej optymalnej wartości lub jest zbyt mało kwaśny, wynosząc ponad 3 pH. Aby zadbać o prawidłowe trawienie i sprawne działanie układu pokarmowego od kwasowości żołądka należy zacząć.

Przesilenie wiosenne: objawy oraz sposoby jak sobie z nimi radzić

Dodano:2024-02-28

Wiosna to czas przebudzenia wyczekiwany przez całą zimę. Zmiany, które dzieją się wokół, wpływają na nasze samopoczucie i często, zamiast się nimi cieszyć, jesteśmy zwyczajnie zmęczeni. Przesileniem wiosennym nazywamy pierwszy dzień wiosny, natomiast zanim nadejdzie ten dzień, część osób mówi tak o towarzyszących objawach fizycznych i emocjonalnych, odczuwanych około tego okresu.

Jak obniżyć za wysoki cholesterol?

Dodano:2024-02-19

Słowo cholesterol od zawsze kojarzy się z czymś „złym” i szkodliwym. Nie każdy jednak wie, że jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Dopiero zaburzona równowaga i proporcja pomiędzy rodzajami cholesterolu może być zagrożeniem dla zdrowia i nieść ze sobą poważne konsekwencje.

Niska odporność sprzymierzeńcem Candidy

Dodano:2024-01-29

Grzyby z rodzaju Candida to naturalnie występujące mikroorganizmy w organizmie człowieka, także dzieci. Jednak, gdy ich równowaga jest zachwiana, mogą prowadzić do infekcji, zwłaszcza u osób z osłabionym układem odpornościowym.

Histamina: co to jest i jak wpływa na zdrowie?

Dodano:2024-01-04

Histamina jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w ludzkim ciele, który odgrywa kluczową rolę w różnych procesach fizjologicznych. Jest to substancja wydzielana przez komórki układu odpornościowego i pełni funkcję mediatora w reakcjach alergicznych oraz zapalnych. Choć histamina odgrywa istotną rolę w regulacji różnych funkcji organizmu, nadmierna ilość tej substancji może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych.

Cukier – słodki smak, gorzkich konsekwencji

Dodano:2023-12-18

Społeczna świadomość na temat niekorzystnego działania diety bogatej w cukier, stale rośnie. Niestety ilość chorób oraz coraz młodsze społeczeństwo zapadające na schorzenia, których winą obarcza się spożywanie cukrów prostych, również się zwiększa. W słodkich posiłkach jest coś pierwotnego (kojarzy się z pierwszym smakiem mleka matki) oraz sensorycznego – pięknie pachnie i smacznie wygląda. Potrzeba zatem niezwykle silnej woli oraz jeszcze większej świadomości, aby uwolnić się od słodkości. Poniższy artykuł zaznacza wieloaspektowe podejście do cukru, jako bardzo powszechnego składnika, codziennej diety ogółu społeczeństwa, poddając pod zastanowienie problem jego nadmiernego spożycia.

Probiotyki a trądzik – holistyczne podejście do leczenia trądziku

Dodano:2023-11-23

Skóra twarzy jest unikalną wizytówką każdego człowieka, definiującą tożsamość i wyjątkowość. Trądzik, jest chorobą skóry, negatywnie wpływa na samopoczucie, szczególnie w okresie dorastania, kiedy budujemy swoją tożsamość. Choć często uważa się trądzik za problem hormonalny młodzieży, zdarza się, że pojawia się po 40 roku życia, co stanowi pewne wyzwanie dla stereotypowego postrzegania tej przypadłości.

Legionella - bakteria życiodajnej wody. Czy mamy się czego obawiać?

Dodano:2023-10-10

W ostatnim czasie po cowidowym spustoszeniu jakie przez miesiące powodowały wirusowe doniesienia w mediach, kolejne zaniepokojenie mogła wzbudzić informacja o śmiertelnych przypadkach zakażenia bakterią Legionella pneumophila w Polsce. Czy faktycznie mamy się czego obawiać? Jak sobie radzić z bakterią, która jest z nami od lat?

Liofilizacja – sposób na zdrowe produkty sezonowe przez cały rok

Dodano:2023-08-04

„Nasze substancje spożywcze muszą być lekarstwem, a nasze leki muszą być substancjami spożywczymi” /Hipokrates/ Odżywianie podobnie jak oddychanie, jest istotną potrzebą człowieka niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Obejmuje nie tylko faktyczne spożywanie pokarmu, ale także najbardziej złożone procesy jego trawienia, wchłaniania i przyswajania w organizmie.

Nieżyt żołądka - przyczyny, objawy, wsparcie w leczeniu

Dodano:2023-07-03

Nieżyt żołądka i jelit to uciążliwe schorzenie, które może wpłynąć na nasze codzienne funkcjonowanie. Ból brzucha, nudności, wymioty i ogólne osłabienie mogą znacznie utrudniać wykonywanie zwykłych czynności. Właściwa dieta oraz stosowanie odpowiednich preparatów mogą pomóc w złagodzeniu tych dolegliwości. W tym artykule omówimy przyczyny oraz objawy nieżytu żołądka i jelit, a także przedstawimy zalecane produkty wspomagające leczenie.

Czym jest mikroflora jelitowa? Przyczyny i skutki zaburzeń mikroflory jelitowej

Dodano:2023-06-12

Mikrobiom człowieka to zestaw mikrobiocenoz, populacji mikroorganizmów kolonizujących różne ekosystemy naszego ciała np. mikrobiota jelit, jamy ustnej, pochwy, nosa, ucha i skóry. Największa ich część bo ponad 60% zamieszkuje przewód pokarmowy. Szacuje się, że mikrobiom to ponad sto bilionów mikroorganizmów o łącznej masie około 2,5 kg. Ze względu na swoje funkcje metaboliczne, produkcję witamin i składników odżywczych, neuroprzekaźników oraz wpływie na nasze życie i zdrowie, często nazywany jest drugim mózgiem.

Jak oczyścić wątrobę domowymi sposobami?

Dodano:2023-04-14

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w naszym ciele; pełni ponad 500 różnych funkcji. Jest to narząd, który cały czas pracuje, spełnia wiele ról takich jak detoksykacja czy filtracja, bierze udział w procesie metabolicznym oraz związana jest z magazynowaniem. W tym artykule poruszymy takie zagadnienia, jak: funkcje wątroby, czego wątroba nie lubi, jak o nią zadbać, oczyszczanie wątroby wg Moritza, wpływ bakterii Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine na wątrobę.

Helicobacter Pylori - zakażenie, objawy, leczenie

Dodano:2023-03-28

Helicobacter Pylori to spiralna Gram - ujemna bakteria, która zasiedla nabłonek żołądka. Nie powinna być bagatelizowana, gdyż zakażenie nią doprowadzić może do wielu dolegliwości i stanów chorobowych, a nawet stać się jednym z czynników sprzyjających wystąpienia raka żołądka.

Mikroflora pochwy i jej wpływ na ochronę przed infekcjami dróg rodnych

Dodano:2023-03-01

U zdrowych dziewcząt i kobiet w wieku 16-40 lat wiodące miejsce w biocenozie pochwy stanowią pałeczki kwasu mlekowego. Zajmują one ponad 95% całej jej mikroflory. Oprócz nich mikroflora pochwy zawiera ponad 300 mikroorganizmów. Dowiedz się więcej na temat mikroflory pochwy czytając ten artykuł.

Czym jest Lizozimo?

Dodano:2023-01-18

W błonie śluzowej jamy ustnej, spojówek i dróg oddechowych, czyli w narządach nieustannie narażonych na działanie różnego rodzaju mikroorganizmów znajduje się lizozym - enzym białkowy mający ogromne znaczenie w budowaniu odporności.

Pasożyty – jakie niosą zagrożenie, jak z nimi walczyć?

Dodano:2023-01-11

Pasożyty – ich nazwa wywodzi się z języka greckiego. W oryginale jest to słowo παράσιτα, oznaczające szkodniki. Jak więc już sama nazwa wskazuje - są one niszczące, wyrządzają krzywdę, szkodę. Poznaniem zagadnienia pasożytów zajmuje się parazytologia, czyli nauka obejmująca zagadnienia dotyczące ich występowania, rozwoju, rozprzestrzeniania, jak również tematyką chorób przez nie wywoływanych.

Bakteria Narine w położnictwie

Dodano:2022-12-09

Ciąża – poród – połóg to szczególne, wyjątkowe, ale także niezwykle trudne okresy w życiu kobiety. Mimo, że każdy z nich jest bardzo dobrze przebadany, rozłożony na czynniki pierwsze to za każdym razem może zaskoczyć. Przebieg każdego z nich jest kwestią indywidualną każdej kobiety i nie da się zaplanować go ściśle, od A do Z. Warto jednak dołożyć starań by okresy te stały się czasem owocnym i przede wszystkim bezpiecznym zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Tak, by chwile te nie kojarzyły się przyszłej mamie dobrze i by wspominała je kiedyś pozytywnie.

Rola bakterii probiotycznej Narine w walce z Staphylococcus (gronkowcem)

Dodano:2022-11-23

Łaciński Staphylococcus, czyli bakteria należąca do gram-dodatnich ziarenkowców, wyglądem przypomina grona, stąd też jej nazwa. Gronkowce są względnymi beztlenowcami, rosną jednak również w warunkach tlenowych. Aktualnie znanych jest wiele gatunków gronkowca. W organizmie ludzkim znajduje się natomiast jedynie kilka, z których część naturalnie współtworzy mikroflorę - nie wyrządzając szkody gospodarzowi.

Bakteria Lactobacillus acidophilus Er-2 317/402 Narine w roli radioprotektora

Dodano:2022-11-03

Wydawać by się mogło, że szkodliwe promieniowanie nas nie dotyczy, lecz niestety wcale tak nie jest. Do czynienia mamy z jego dwoma rodzajami: korpuskularnym - wytwarzanym przez reaktory atomowe, będącym zjawiskiem epizodycznym, lecz bardzo istotnym dla osób związanych z radioterapią (po, w trakcie, przed nią) oraz niekorpuskularnym - magnetycznym, otaczającym nas na każdym kroku - poprzez smartfony, telewizory, bluetooth czy Wi-Fi. Mimo, że w ogólnym zarysie promieniowanie niekorpuskularne nie jest szkodliwe dla ludzi, to w sposób pośredni upośledza organizm, uszkadzając jednokomórkowy mikrobiom układu pokarmowego. Regularne przyjmowanie Narine może stać się skutecznym protektorem przed jego szkodliwymi skutkami.

Zwiotczenie mięśni - jak radzić sobie z problemem?

Dodano:2022-10-13

Problemy z napięciem mięśniowych należą do grupy tych trudno definiowalnych. Ich konkretny rodzaj, czy przyczyna niejednokrotnie są ciężkie do określenia. Jedno natomiast jest pewne, niezależnie od przyczyny należy podjąć starania w celu niwelowania skutków takiego stanu rzeczy.

Czym jest SIBO, czyli zespól rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?

Dodano:2022-09-30

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespól rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to zespół klinicznych objawów przewodu pokarmowego będących konsekwencją występowania nadmiernej ilości bakterii w jelicie cienkim. Prawidłowo w większości bakterie zasiedlają jelito grube. Kiedy przenoszą się do jelita cienkiego równowaga mikrobioty zostaje zachwiana i pojawiają się dolegliwości jelitowe.