Bifidobacterium bifidum – bakterie od matki

Dodano:2025-06-11

Bifidobacterium bifidum to Gram-dodatnia beztlenowa bakteria w kształcie pałeczki. Naturalnie występuje w przewodzie pokarmowym człowieka. Tworzy część mikrobioty jelitowej, a także bywa obecna w pochwie i jamie ustnej. Najwyższe poziomy Bifidobacterium bifidum obserwuje się u noworodków i niemowląt, szczególnie karmionych piersią, potem ich ilość stopniowo maleje. Najniższe poziomy notuje się u osób starszych.

Jak bifidobakterie zasiedlają układ pokarmowy?

Bifidobakterie są jednymi z pierwszych „dobrych” bakterii, które kolonizują jelita noworodka. Podczas porodu naturalnego dziecko w trakcie przechodzenia przez kanał rodny ma kontakt z mikrobiotą pochwy i odbytu matki. Zyskuje wtedy głównie bakterie z rodzajów Bifidobacterium, Lactobacillus, Prevotella. W efekcie następuje szybsze i bogatsze zasiedlenie jelit przez „dobre” bakterie. Sytuacja wygląda nieco inaczej przy cesarskim cięciu, ponieważ pierwszym źródłem bakterii staje się skóra matki, personel medyczny i otoczenie szpitalne. Dlatego kolonizacja przebiega wolniej i często dominuje mniej korzystna flora, np.: Staphylococcus, Clostridium i zdecydowanie mniej bifidobakterii. To w konsekwencji zwiększa ryzyko alergii, otyłości i zaburzeń odporności w przyszłości.

Sposób karmienia również ma znaczenie. Mleko matki zawiera żywe bifidobakterie (z gruczołów mlekowych) oraz oligosacharydy mleka kobiecego (HMO), czyli „pożywkę” tych bakterii. W efekcie następuje szybki wzrost Bifidobacterium, a jelita dzieci karmionych piersią są w znacznym stopniu przez nie skolonizowane. Mleko modyfikowane nie zawiera naturalnych HMO, za to jest bogatym źródłem cukrów takich jak laktoza czy maltodekstryna, które nie wspierają namnażania bifidobakterii. Co prawda coraz częściej dodaje się probiotyki i prebiotyki do mieszanek, ale nie odwzorowują one w pełni mleka kobiecego.

Korzyści zdrowotne z obecności Bifidobacterium

Od pierwszych chwil życia dobre zasiedlenie Bifidobacterium ma szereg pozytywnych skutków. Przede wszystkim to ogromne wsparcie trawienia, ponieważ bakterie te pomagają rozkładać węglowodany złożone i błonnik oraz wytwarzać krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), np. octowy i masłowy. Poza tym wzmacniają barierę jelitową poprzez poprawę integralności nabłonka jelitowego oraz ograniczają „przeciekające jelito”. Wspierają też odporność poprzez modulację odpowiedzi immunologicznej oraz redukcję stanu zapalnego. Bifidobakterie również wpływają na ochronę przed patogenami, ponieważ stanowią konkurencję dla chorobotwórczych drobnoustrojów. Uzupełnienie flory bakteryjnej układu pokarmowego o bifidobakterie jest wsparciem w leczeniu biegunki (np. poantybiotykowej, infekcyjnej), przy zespole jelita drażliwego, alergiach czy zapaleniu jelit.

Ilość Bifidobacterium bifidum zmniejsza się z wiekiem

Największa kolonizacja tą bakterią odbywa się w wieku niemowlęcym mniej więcej do 2. roku życia, głównie z powodu karmienia piersią, ponieważ mleko matki to naturalna pożywka tych bakterii. Późniejsze zmiany dietetyczne sprawiają, że B. bifidum mają mniej elementów wpływających na ich namnażanie. Układ odpornościowy z wiekiem staje się bardziej "wybiórczy", co może wpływać na skład mikrobioty. W dorosłości zwiększa się liczba innych bakterii, takich jak Bacteroides, Clostridia, które konkurują o przestrzeń i składniki odżywcze. Poza tym częste stosowanie antybiotyków znacznie zmniejsza liczebność bifidobakterii – zwłaszcza jeśli nie towarzyszy im probiotykoterapia. Poza tym z wiekiem wzrasta ryzyko przewlekłych stanów zapalnych, które negatywnie wpływają na środowisko jelitowe. Może to powodować dysbiozę, czyli zachwianie równowagi mikrobiomu i spadek korzystnych bakterii, w tym B. bifidum. Dieta osób starszych jest mniej różnorodna i uboga w błonnik, co ogranicza możliwości odżywiania się tych bakterii.

Na zmniejszenie ilości żywych kultur bakterii z rodzaju Bifidobacterium narażone są niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem modyfikowanym oraz urodzone poprzez cesarskie cięcie, osoby starsze, po antybiotykoterapii, chorzy na cukrzycę typu 2, cierpiący na otyłość, osoby stosujące dietę ubogą w błonnik.

Konsekwencje niedoboru Bifidobacterium bifidum

W przypadku braku homeostazy w jelitach i zbyt małej ilości bifidobakterii dochodzi do dysbiozy, w której zaczynają dominować bakterie patogenne lub oportunistyczne (np. Clostridium difficile, Escherichia coli). Pojawiają się wtedy takie dolegliwości jak wzdęcia, gazy, biegunki, nietolerancje pokarmowe, niestrawności, zaparcia. B. bifidum pomagają utrzymać integralność bariery jelitowej, dlatego ich niedobór może zwiększyć przepuszczalność jelit, co prowadzi do przenikania toksyn, antygenów i niestrawionych cząsteczek do krwiobiegu. Poza tym dochodzi do stanu zapalnego oraz potencjalnego wyzwalania chorób autoimmunologicznych.

B. bifidum stymulują produkcję cytokin, dlatego niedobór może skutkować: większą podatnością na infekcje (np. układu pokarmowego, dróg moczowych), nasiloną odpowiedzią alergiczną, zaburzeniami immunoregulacyjnymi. Ponadto B. bifidum rozkłada złożone cukry i błonnik do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), których niedobór sprawia, że komórki jelita grubego nie są odżywione oraz jest zaburzone wchłanianie minerałów (tj. wapń, magnez, żelazo).

Bifidobacterium bifidum uczestniczy w produkcji neuroaktywnych metabolitów (np. GABA, serotoniny), dlatego niedobór może wiązać się z obniżonym nastrojem, lękiem, stresem, depresją, zaburzeniami snu i koncentracji.

Podsumowując, spadek poziomu B. bifidum może osłabiać odporność, zwiększać ryzyko stanów zapalnych, pogarszać trawienie i wpływać na ogólne zdrowie, szczególnie u osób starszych.

Bifidobacterium bifidum DSM 20456

To dobrze scharakteryzowany szczep, który odgrywa istotną rolę w organizmie człowieka. Badania wykazały, że szczep Bifidobacterium bifidum DSM 20456 spełnia podstawowe kryteria stawiane szczepom probiotycznym. Jest zdolny do przetrwania w warunkach in vitro symulujących środowisko przewodu pokarmowego człowieka, charakteryzujące się niskim pH i obecnością soli żółciowych. Poza tym wykazuje działanie antagonistyczne wobec bakterii Helicobacter pylori. Jest to specyficzna, korzystna właściwość tego szczepu.

Dlatego ta bakteria pozytywnie wpływa na regulację flory układu pokarmowego, przyczyniając się do prawidłowej perystaltyki jelit, a co za tym idzie – wzmocnienia odporności.

Kliknij w produkt i przejdź do zakupu:

    Bifidum Max       

Copyrights © by Vitaway LLC, Vardanansts str., lane 2, bldg. 4/39, 0010, Armenia

Ukazane treści mają charakter informacyjny, nie zastępują kuracji lekarskich. Mogą być wykorzystywane przez użytkowników wyłącznie na własną odpowiedzialność. Zalecamy konsultacje z lekarzem.