Statystyki podają, że na zaparcia cierpi około 14% Polaków. Przyczyny tej dolegliwości mają różne podłoże. Natomiast bez względu na to, czy występują sporadycznie, czy przewlekle nie powinno się ich bagatelizować i koniecznie zlokalizować źródło problemu, aby uniknąć poważnych konsekwencji, jakimi może okazać się rak jelita grubego.
Zaparcia definiuje się jako utrudnione lub rzadsze niż normalne wypróżnianie się (mniej niż 3 razy na tydzień), które często wiążą się z trudnościami w oddawaniu stolca. W przypadku zaparć stolec może być twardy i suchy, co sprawia, że jego wydalenie jest bolesne lub nieprzyjemne. Od momentu spożycia posiłku do wydalenia jego resztek normalnie mija od 12 do 24 godzin. Szacuje się, że u osób z zaparciami ilość zalegających resztek kałowych może sięgać nawet 15 kg. Warto wiedzieć, że stolec w ok. 70 % składa się z wody, dlatego jej niedobory mogą przyczyniać się do trudności z wypróżnianiem. Mimo iż zaparcia dotykają zwykle osób dorosłych, to mogą one też występować u dzieci. Wypróżnianie kojarzone z bólem powoduje wtedy blokadę psychiczną, która jest kolejnym problemem do rozwiązania u dzieci.
Bakterie w jelitach zdrowego człowieka, który nie ma żadnych nieprzyjemnych objawów, żyją we wzajemnej symbiozie, tworząc równowagę. Jeśli pojawiają się zaparcia, oznacza to, że homeostaza została zaburzona. Bifidobakterie są jednymi z najważniejszych korzystnych bakterii obecnych w jelitach, szczególnie u dzieci. Te bakterie są znane z produkcji kwasu mlekowego, który pomaga w utrzymaniu pH jelit na odpowiednim poziomie, zapobiegając namnażaniu się patogenów. Lactobacillus są inną grupą korzystnych bakterii, które są ważne dla zdrowia przewodu pokarmowego. Produkują one m.in. substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które pomagają w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej. Niedobór tych bakterii może być związany z zaburzeniami trawiennymi, w tym z zaparciami. Dodatkowo nadmierna aktywność bakterii gnilnych, które rozkładają składniki odżywcze w przewodzie pokarmowym, tworząc gazy i toksyny, może przyczynić się do wzdęć, dyskomfortu oraz problemów z wypróżnianiem się. Równowagę mikroflory jelitowej zapewnia szczep Narine, wyjątkowo silny i skuteczny w regulowaniu pracy jelit oraz wsparciu ich w regeneracji.
Mikroflora jelitowa odgrywa kluczową rolę w fermentacji błonnika pokarmowego, który nie jest trawiony w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Proces ten prowadzi do powstania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz gazów, co z kolei stymuluje perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Dodatkowo niektóre bakterie obecne w mikroflorze jelitowej mogą produkować substancje chemiczne, takie jak neuroprzekaźniki i hormony, które wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, w tym na perystaltykę jelit. Dysbioza, czyli zaburzenie równowagi w mikroflorze jelitowej, może prowadzić do zaburzeń w produkcji tych substancji i przyczyniać się do problemów z wypróżnianiem. Warto pamiętać, że zdrowa mikroflora jelitowa pełni funkcję barierową, zapobiegając nadmiernemu namnażaniu się bakterii patogennych, które mogą prowadzić do infekcji jelitowych i stanów zapalnych, przyczyniających się do zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, w tym do zaparć.
Chcąc wyeliminować zaparcia, warto zacząć od zmian nawyków żywieniowych – odpowiednie produkty, ale też sposób jedzenia (wielkość porcji, regularność posiłków) ma znaczenie. Zwiększenie ilości przyjmowanej wody powinno odbywać się stopniowo, tak aby nerki przyzwyczaiły się do nowej sytuacji. Poniżej przedstawiamy 6 zasad, dzięki którym pozbędziesz się zaparć.
Picie wystarczającej ilości płynów, głównie wody, jest kluczowe dla zapobiegania zaparciom. Pamiętaj, aby pić co najmniej 8 szklanek wody dziennie, a także unikać nadmiernej ilości kofeiny i napojów wysokosłodzonych, które mogą prowadzić do odwodnienia.
Produkty przetworzone, fast food oraz żywność bogata w tłuszcze nasycone może spowalniać pracę jelit i przyczyniać się do zaparć. Staraj się ograniczać spożycie tych produktów i zamiast nich wybieraj zdrowe źródła białka, takie jak kurczak, ryby, tofu czy jajka.
Regularne spożywanie posiłków o stałych porach pomaga w regulowaniu funkcjonowania przewodu pokarmowego i stymulowaniu perystaltyki jelit. Staraj się spożywać trzy główne posiłki dziennie oraz zdrowe przekąski między nimi, aby utrzymać równomierny poziom energii i zapewnić odpowiednie funkcjonowanie jelit.
Probiotyki, czyli dobre bakterie, mogą wspomagać zdrową mikroflorę jelitową i poprawić trawienie. Oprócz jakich produktów jak: jogurt naturalny, kefir czy kiszonki warto włączyć jeszcze suplementację probiotyczną (patrz kuracja poniżej).
Napoje alkoholowe i kofeina może działać odwadniająco i prowadzić do zwiększenia ryzyka zaparć. Ogranicz spożycie tych napojów lub zastąp je zdrowszymi alternatywami, takimi jak zielona herbata czy świeżo wyciskane soki owocowe.
Kuracja probiotyczna na zaparcia:
Narum Plus 4 opakowania
Radioprotektanto 2 opakowania
Dawkowanie u osób dorosłych:
Rano 2-4 kapsułki Narum Fast
Wieczorem 2-4 kapsułki Narum Plus
Dzieci powyżej 3 roku życia:
Rano 1-2 kapsułki Narum Fast
Wieczorem 1-2 kapsułki Narum Plus
Kapsułki należy przyjmować 15-20 minut przed posiłkami z ½ szklanki napoju o temperaturze pokojowej.
Uwaga! podczas przyjmowania produktów należy obserwować swoje samopoczucie i dostosować dawkę do indywidualnych potrzeb.
Kliknij w produkt i przejdź do zakupu:
Przedstawiona w artykule propozycja przyjmowania preparatów nie jest kuracją leczniczą, a jedynie informacją na temat możliwości ich zastosowania. Ilość oraz czas trwania przyjmowania suplementacji, powinien być indywidualnie dopasowany na podstawie własnej obserwacji oraz samopoczucia.
Źródła:
Przewlekłe zaparcia — niedoceniany problem kliniczny, Jarosław Daniluk, 2018.
Postępowanie w zaparciu czynnościowym stolca u dzieci i młodzieży, Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, Bartosz Romańczuk, 2008.
Czynniki metaboliczne jako przyczyna zaparć stolca, Paulina Gulbicka, Marian Grzymisławski, 2017.